Hier mijn eigen project. Van een 600 naar een Abarth 1000TC. Het is een soort portfolio. De auto is al bijna 10 jaar in mijn bezit en het is eigenlijk nooit af. Misschien vind ik het bouwen en zoeken naar oplossingen ook wel leuker dan het ermee rijden.

 Dus ooit 10 jaar geleden kocht ik de 600 (ik geloof voor iets van 800 euro). Dit was echt een leerobject, zowel technisch als het plaatwerken en dergelijke. Toentertijd nooit geweten dat ik er zoveel tijd in zou gaan steken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De carrosserie was vrij goed en na een paar uur sleutelen liep de auto ook weer, echter alles stond vast. Mijn plan was om deze op een Abarth te laten lijken en er een iets snellere motor in te zetten. Ik begon dus de carrosserie kaal te halen. Nog kom ik weles wat tegen waar ik jaren later denk van: Dat had beter, mooier en effectiever gekund. 

De snellere motor werd een 903cc, maar deze bleek een gat boven op het blok te hebben, waardoor deze koelwater lekt. Ik kocht daarom een A112 Abarth en een 850 Special. Beide waren slopers. Van deze auto's bouwde ik de motor uit (A112) en stabilisatorstangen en remmerij (850). 

Eigenlijk was mijn eerste aankoop de koelneus, waarvan je de Abarth versies van de 600 het meest herkent. Deze nam ik over van Jörgen Dijkstra en zo heb ik hem leren kennen. Daarna kwamen de uitbouw, wieltjes etc.  

                                                 

Ook het motortje is lichtelijk aangepast. Het onderblok is vrij origineel gebleven. Na een aantal metingen bleken de zuigers en cilinders in orde. De zuigerveren, drijfstanglagers en krukaslagers werden vervangen. De krukas werd opnieuw gebalanceerd, geslepen en gepolijst. Om de A112 motor achter de 600 bak te bouwen, zijn er kleine aanpassingen nodig. Ik heb het als volgt gedaan:

- A112 vliegwiel 160mm met de starterkrans van de 600 (er moet een extra gat worden geboord in het vliegwiel voor de Abarth krukas
- De prise-as is iets ingekort (10mm), zodat deze op de Abarth krukas past.

Hieronder zie je het motortje zonder de kop. De kop kreeg wel een aantal aanpassingen, zo is in eerste instantie er een DCNF carburateur met wijde inlaat opgebouwd. Hiervoor werd de centrale inlaatpoort uitgefreesd. De weg naar vooral de buitenste inlaatkleppen werd hierdoor effectiever.
Toentertijd stond ik niet echt stil bij wat ik deed en deze aanpassingen bleken voor normaal weggebruik niet heel prettig. Ik koos ervoor om een DCD carburateur te monteren. Hiervoor heb ik zelf een inlaat ontworpen en laten maken. Dit is echt een flinke verbetering voor op de openbare weg.

Tenslotte kreeg het blok nog een grotere carterpan.

    

 

Omdat de Fiat nu bijna 2,5 keer zoveel vermogen heeft dan origineel is ook de ophanging aangepast. Stijvere schokbrekers en een verstelbare wielophanging aan de voorkant, met stabilisator. De remmerij komt uit de 850 in combinatie met een grotere hoofdremcilinder (Multipla). 

Op de foto staan nog de oude schokbrekers. Op dit moment is er een schroefset gemonteerd.

     

 

Op dit moment ben ik redelijk tevreden met hoe de auto rijdt. Er zijn dingen die aanpassingen behoeven maar nog niet zijn gedaan, zoals de versnellingsbak. De versnellingen liggen vrij ver uit elkaar en de eindoverbrenging is wel heel hoog, waardoor je voor hogere snelheden wel veel toeren moet draaien. Achter wil ik schijfremmen monteren. Deze aanpassingen liggen dan nog in het verschiet:

- Renault 385 5-versnellingsbak (kerst 2016)
- Schijfremmen achter (kerst 2016)
- Aanpassing voorophanging; Ball joints boven (zomer 2017)
- Verhoging ophangpunten voor (aanpassing wielkasten) en achter (zomer 2017)